martes, 3 de marzo de 2015

El Pla d’Usos del Poble-sec exclou el nou Paral·lel de les restriccions La normativa de terrasses al carrer de Blai permet col·locar més taules de les que ja hi ha

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el Pla d'Usos del barri del Poble-sec, al districte de Sants-Montjuïc, un pla que persegueix regular els anomenats establiments de concurrència pública (sobretot bars i hotels) i delimitar l'impacte que tenen sobre l'espai públic i la vida quotidiana dels veïns. El pla ha estat consensuat amb les entitats i les associacions del barri, un procés participatiu que valoren com a positiu, però exclou del seu àmbit d'acció l'avinguda del Paral·lel, en plena remodelació. A més, el districte ha presentat la regulació singular per a les terrasses dels carrers de Blai i Blesa: permetrà posar una dotzena més de taules, però els obligarà a tancar a mitjanit.
El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha argumentat que la popular avinguda tindrà el seu propi Pla d'Usos, que transcendeix al districte, perquè també toca a l'Eixample i a Ciutat Vella. Però ha advertit que també serà fruit d'un procés participatiu que es perllongarà durant un any. Mentrestant, entitats com Som Paral·lel alerten que la falta de restriccions a l'avinguda "provocarà un efecte anomenat" de locals. "Es pot entendre que el Paral·lel tingui un pla diferent, però no es pot deixar de la mà de Déu; els plans d'usos haurien de ser preventius per evitar massificacions, no per actuar quan ja hi ha el problema", critica Marc Serra, de la plataforma veïnal.
El Pla d'Usos, ara en exposició, delimita tres àrees de tractament especial en barri en funció de la densitat d'establiments que concentren. Així, a la zona d'alta densitat (carrers de Blai, Blesa, Nou de la Rambla i Vila i Vilà i limítrofs) es prohibeix pràcticament obrir nous establiments i hotels. En les altres dues (les places i el seu entorn o les àrees que concentren equipaments), dependrà de la presència d'establiments semblants i de la distància entre ells. Durant tres mesos es podran presentar al·legacions i mentrestant queden suspeses les llicències d'establiments hotelers i de la resta d'establiments, una moratòria que es perllongarà fins al setembre del 2016.
D'altra banda, el regidor Martí ha presentat la regulació singular de les terrasses dels carrers de Blai i Blesa, que ocupen els dos carrers des que van ser tancats al trànsit. Els dos carrers, contigus, concentren 45 bars i restaurants, 34 dels quals tenen terrassa: 136 taules en total. La nova normativa amplia a 37 les terrasses permeses, amb un límit de 148 taules (com a molt, quatre per bar). Hi haurà més taules al carrer, això sí, però hauran de tancar a mitjanit.
Martí ha assegurat que amb la nova regulació les terrasses només ocuparan el 5% de l'espai públic. Des de Som Paral·lel, Marc Serra ha criticat l'"opacitat" amb la qual s'ha treballat el pla de terrasses i ha assegurat que la plataforma veïnal presentarà al·legacions.
Miquel Montoliu, veí del carrer de Blai des de fa 12 anys, assegura que cada vegada costa més caminar pel carrer de Blai: "amb el cotxet no passo", assegura, i critica que les terrasses no tenen ben marcades les ubicacions. Montoliu qualifica de "descaradura" que el pla permeti situar més taules a les terrasses. Explica que a casa senten tant soroll que han hagut d'habilitar una habitació per tancar-se amb doble vidre i aire condicionat. "I els caps de setmana marxem", lamenta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario