jueves, 19 de marzo de 2015

Carta oberta a l’alcalde Xavier Trias

Carta oberta a l’alcalde Xavier Trias

Carta oberta a l’alcalde Xavier Trias
Gens benvolgut senyor alcalde,
li escrivim aquesta carta en motiu de les seves declaracions a la premsa després de la inauguració frustrada del Pla Paral·lel.
Vostè  i el seu equip es van assegurar que els preparatius per la inauguració  del Pla Paral·lel es portessin amb  total discreció per seguir actuant  al marge dels veïns i les veïnes. Amb això, es volia evitar el  que era inevitable. 
Mentre  vostè estava tancat a un bar reunit amb alguns dels impulsors de la   remodelació del Paral·lel, més d’un centenar de veïns, molts dels quals  de forma espontània van mobilitzar-se per fer-li arribar el seu malestar acumulat en els darrers mesos per la imposició d’una remodelació del Paral·lel, fruit d’un model de barri i ciutat que van en contra de la gent que hi vol viure.
Deprés de marxar corrent amb el seu cotxe sense intentar establir cap diàleg amb nosaltres, vostè va declarar: “No  van ser els veïns els qui el van escridassar sinó gent violenta,  lligada a moviments estranys com els okupes i gent de `Ciutat morta’ “.
Com  sempre, les seves declaracions demostren no només la seva incapacitat  per reconèixer i entendre el teixit associatiu i veïnal dels barris,  sinó que també manifesten una mala fe per desacreditar aquell veïnat que  quan convé planta cara a l’Ajuntament per defensar els seus drets com a  ciutadans.
L’acte reivindicatiu i en tot moment pacífic va rebre el suport de la Plataforma Veïnal Som Paral·lel.  Una Plataforma que vostè hauria de conèixer ja que forma part del Grup  Impulsor del “procés participatiu” del Pla d’Usos del Poble Sec –procés  escàs, limitat i  fet a corre-cuita pel moment electoral i on, posats a  no respectar, no han respectat ni la validació del resultat per part  d’aquest grup– i que va participar al que el seu Ajuntament anomena  “Espai de Treball Compartit del Paral·lel” (espai que vam abandonar per  l’opacitat dels processos).
La  Plataforma  Veïnal Som Paral·lel va néixer fa 10 mesos, fruit de  l’aliança entre veïns i veïnes i entitats dels barris de banda i banda  de l’avinguda Paral·lel. Aquesta plataforma es defineix i sempre s’ha  definit com una plataforma veïnal. Les  entitats promotores són entitas veïnals com l’AVV St Antoni, l’AVV de la Satalia, i l’assemblea de barri de poblesec, i culturals com  l’Associació Talia-Olympia, l’Ateneu Cooperatiu La Base i l’Ateneu Rebel.
El  manifest constituent de la Plataforma ha estat signat per més de 50  entitats (FAVB, Amics de la Bici, Castellers del Poblesec, Raons Públiques, etc) i per més de 2.000 veïns i veïnes principalment del barris afectats pel Pla Paral·lel. Aquest manifest  recollia propostes de millora del Pla, discutides i consensuades entre  un gran nombre d’entitats i veÏns i totalment viables. Un manifest que  va ser presentat en les reunions de l’Espai de Treball compartit del  Paral·lel. No obstant, des d’Hàbitat Urbà es va donar l’esquena a les  reivindicacions dels veïns incomplint alguns dels compromisos acordats  amb el veïnat i excusant-se en qüestions tècniques.
Per  aquestes raons ens sorprèn i indigna profundament que ens acusi de no  ser veïns. Què pot fer pitjor un alcalde que no reconèixer els seus  veïns i veïnes com a tals, negant els seus drets com a subjectes  polítics?
Som veïns, veïnes i entitats fartes de veure com els barris es venen al model de ciutat que els lobbies turístics imposen. Una  ciutat morta, una ciutat que perd dia rere dia el petit comerç de  proximitat. Una ciutat de la qual el veïnat es veu expulsat per  l’encariment dels preus, per les molèsties de soroll generat per la  massificació de bars i terrasses o pel creixement sense mesura de nous  hotels i apartaments turístics.
Aquests  som qui el vam xiular dissabte, i els que el continuarem  interpel·lant mentre el consistori no governi amb la transparència  necessària, mitjançant processos de participació reals i vinculants i  complint amb els seus compromisos. Senyor  Trias, no només som veïns, sinó que som afectats per la reforma que s’ha imposat al Paral·lel i que transforma els barris que l’envolten. Exigim respecte.
Pot  seguir mirant cap a un altre cantó, dient que els que protesten no són  veïns, que són grupuscles, okupes, o els de “ciutat morta”. Seguirà  demostrant que la desconnexió entre vostè i la ciutat dels barris és  total i irreconciliable, mentre aquesta se li en va de les mans.
La paciència dels veïns i veïnes té un límit. Vostè, i els seus, fa temps que l’han passat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario