sábado, 3 de enero de 2015

Una cavalcada de secà a la Barceloneta

TRADICIÓ INTERROMPUDA

Una cavalcada de secà a la Barceloneta

Els pescadors no podran escortar aquest any amb les barques l'arribada dels Reis Mags

HELENA LÓPEZ 

L'argument municipal, la seguretat per damunt de tot, no convenç pràcticament ningú al barri de la Barceloneta.«És una sensació molt frustrant», resumeix molt afectat Antonio Caparrós, pescador veterà. Aquest any, per primera vegada des que recorden al barri mariner de la ciutat, les barques que pesquen a la costa barcelonina no podran acompanyar (juntament amb els seus fills, els seus néts i altres familiars) els Reis Mags d'Orient a la seva arribada a la capital catalana dilluns que ve. Fonts municipals asseguren que la prohibició de la tradicional cavalcada marítima es tracta d'un canvi puntual a causa de les obres que es fan al port, però la Barceloneta sent la suspensió com una nova agressió. «Una altra. És un pas més en la privatització del port. No volen que molestem els megaiots amb les nostres tradicions», assegura enfadat Vicenç Forner, veterà veí i cronista del barri.
Tot va començar quan, fa uns quants dies -«pocs», vol subratllar Caparrós- els pescadors de la confraria van rebre una carta en la qual l'ajuntament els comunicava que aquest any no podrien acompanyar amb les seves barques el pailebot Santa Eulàlia a la seva arribada des d'Orient. Un Orient que tradicionalment havia estat el moll dels Inflamables, a tocar dels dipòsits de Gas Natural, a la Zona Franca. Aquest any, a causa de les obres que es fan al port, sempre segons indiquen fonts municipals, aquest recorregut «és impossible». El nou, molt més curt, des del Moll de Llevant, és més estret i no permet presència de públic. «Per motius de seguretat l'operatiu marítim es basarà a establir punts de control d'accés per evitar la navegació d'embarcacions a la zona de restricció», apunta el comunicat que s'ha fet arribar als pescadors de la confraria.

Falta d'informació

L'Ajuntament de Barcelona se'n renta les mans insistint en el fet que la decisió no és seva, sinó de l'Autoritat Portuària, responsable de l'espai marítim. Destaca també la provisionalitat de la mesura, en la qual cosa ni els pescadors ni el barri confien. «Tot comença així. Aquest any ho prohibeixen per les obres i l'any que ve diran que l'any passat ja ho van prohibir. No els interessem, els interessen els milionaris del port de luxe», opina Forner. En la mateixa línia s'expressa Lourdes López, de l'associació de veïns L'Òstia de la Barceloneta.
«No entenem per quins set sous ara és necessària tanta seguretat. Les famílies dels pescadors s'han acostat als reis tota la vida. Fins i tot els entregaven les cartes en mà de barca a barca. I sempre hi ha hagut la Guàrdia Civil, vigilant, i amb això n'hi ha hagut prou», considera la líder veïnal, que també denuncia que el barri no ha rebut cap informació sobre aquesta suspensió, més enllà de les cartes als pescadors.«¿Què serà la pròxima cosa que prohibiran, la processó marítima de la Mare de Déu del Carme?», es pregunten Caparrós i Forner. «És ben clar que per a quatre privilegiats tot són comoditats, i per a la resta de la gent tot és cada vegada més difícil», conclou convençut Forner.
Sigui per una cosa o sigui per l'altra, les desenes de nens de la Barceloneta que cada any entregaven en mà les seves cartes a les llanxes de la Creu Roja, que després les entregaven també en mà a ses majestats, tot amb el Mediterrani com a escenari, aquest any es quedaran a terra. Per saber què passarà l'any que ve caldrà esperar que arribi el 2016.

No hay comentarios:

Publicar un comentario