jueves, 20 de noviembre de 2014

Els pressupostos de Barcelona, disponibles per primer cop en format obert

Els pressupostos de Barcelona, disponibles per primer cop en format obert


L'Observatori Ciutadà Municipal, integrat per activistes, ha estat l'encarregat d'alliberar els comptes amb l'objectiu de controlar l'administració des de baix
Per primer cop, els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona poden consultar-se completament en format obert, és a dir, que ja són editables per treballar-hi buscant dades. No es tracta d'una iniciativa de transparència de l'administració encapçalada pel convergent Xavier Trias, sinó que la fita s'ha assolit gràcies a la tasca de les activistes de l'Observatori Ciutadà Municipal (OCM) de la capital catalana, que tot just es presenta. L'OCM -una iniciativa de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) que s'ha estès a una vintena de municipis d'arreu de l'Estat espanyol- ha alliberat en format obert tant els comptes del 2014 com la proposta de pressupostos per a l'any vinent, presentada per l'equip de govern i encara pendent de l'aprovació del ple. 

Un dels gràfics que apareix al portal de l'OCM Barcelona

L'OCM Barcelona denuncia l'“opacitat” del portal open data[dades obertes] de l'ajuntament, ja que només ofereix informació pressupostària “parcial i esbiaxada, en format tancats -.pdf- i amb un format de navegació pels pressupostos que denota un tractament infantiloide envers la ciutadania”. En aquest sentit, la ciutadania veu limitada les seves opcions de consulta, comentari i esmena dels comptes a l'enviament d'un correu electrònic, res a veure amb el que ofereix l'eina de l'OCM, de consulta lliure a la xarxa. Entre d'altres possibilitats, el portal permet fer consultes sobre qualsevol qüestió relacionada amb els pressupostos, que posteriorment s'envien a l'ajuntament, la resposta del qual -si arriba- també estarà disponible al web. 

Enric Pons, un dels activistes que ha treballat en l'alliberament dels pressupostos, explica a la Directa, que l'OCM és una “eina de corresponsabilització política de la ciutadania, que permet exercir un control de l'administració des de baix”. Pons afegeix que ha de contribuir a la “generació de coneixement col·lectiu”, ja que en el futur ha de facilitar comparar els comptes de diversos anys i, a més a més, fer visibles les diferències entre el pressupost aprovat i l'executat en un termini curt, i no els tres o quatre anys que acostuma a allargar-se la fiscalització que realitzen institucions com la Sindicatura de Comptes. Pons subratlla que l'OCM té voluntat de ser propositiu i, després d'analitzar els comptes públics, fer més factible la presentació d'alternatives des de la ciutadania, més apoderada gràcies als coneixements adquirits. 
L'OCM Barcelona manifesta treballar en quatre objectius fonamentals: alliberar i publicar els comptes de l’Ajuntament de Barcelona; consultar, preguntar i reclamar a l’ajuntament qualsevol qüestió relacionada amb la gestió econòmica i financera del consistori; analitzar i valorar la gestió comptable de l’ajuntament; i comunicar i difondre aquesta informació per ajudar a construir una ciutadania ben informada i amb esperit crític. L'OCM es defineix com un col·lectiu “autogestionat, obert, apartidista, sense ànim de lucre i integrat per ciutadans voluntaris”. La seva intenció immediata és donar-se a conèixer per tal que més ciutadanes aprofitin la seva tasca i fiscalitzin els comptes públics. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario